Brexit Deal, het Britse parlement zegt 'nee!' 

Gisteravond, 15 januari, heeft het Britse parlement tegen de huidige Brexit deal gestemd. Met May's woorden in het achterhoofd, 'my deal or no deal', wordt het 'no deal' scenario steeds aannemelijker.

No deal Brexit wat betekent dit?

Met een 'no deal Brexit' verlaat het Verenigd Koninkrijk - Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland - op 29 maart 2019 de Europese Unie (EU). Dat betekent dat zij uit de interne markt en douane unie stappen. Door dit vertrek wordt het Verenigd Koninkrijk een land buiten de EU en gaan andere handelsafspraken gelden dan binnen de EU. Denk bijvoorbeeld aan douanecontroles, voorschriften voor in- en uitvoer van producten en kwaliteitseisen.

Sterke stijging van aangiften verwacht

De Nederlandse Douane verwacht dat het aantal importaangiften jaarlijks met 732.000 gaat toenemen.Wij verwachten dat er veel MKB bedrijven zullen zijn die nu voor het eerst worden geconfronteerd met het aanleveren van documenten die bij de kamer van koophandel en of Douane moeten worden aangevraagd. Er is op dit punt van voorbereiden op de Brexit maar één goede aanpak.

Verandering transport en logistiek

Na Brexit krijg je te maken met de Britse én Nederlandse Douane. Om oponthoud bij de douane te voorkomen is het van belang om de douaneformulieren al voordat Brexit ingaat op orde te hebben. Wanneer je niet zeker bent wat voor impact Brexit op jouw bedrijf heeft kan je de Brexit Impact Scan doen. 

Kom in actie!

Ga deze stappen na om te checken of je er klaar voor bent.

.

1. Heb je een EORI-nummer?

Indien je geen EORI-nummer hebt, kan je deze zelf samenstellen. Het nummer begint altijd met NL waarop je RSIN nummer volgt. Het EORI-nummer moet 9 cijfers zijn. Als dit niet het geval is voeg dan nullen toe tussen NL en de RSIN, totdat het EORI-nummer 9 cijfers bevat.

.

 2. Zorg dat je aangifte kan doen bij de Douane.

In het exportproces is het van groot belang dat je beschikt over de juiste documenten. Deze documenten kan je aanvragen bij ons (ExportData). Er zijn verschillende exportdocumenten beschikbaar:

EUR.1 

 EUR-MED

 CVO

 Legalisatie

 ATR

 CMR

 

Met ExportData wordt de aanvraag van exportdocumenten zeer gemakkelijk gemaakt. Voorkom obstakels bij het vervoer van goederen naar het Verenigd Koninkrijk en wees voorbereid! Activeer jouw ExportDocumenten Online account.

 

Indien u niet wordt omgeleid, KLIK HIER.